Repere istorice ale miscarii Rotary

De la intalnirile a 4 oameni de faceri din Chicago la organizatie internationala

În seara de 23 februarie 1905, avocatul Paul Harris, decis să regăsească liniştea şi prietenia care guverna locul sau de baştină, invită la o cină în Unity Building, Chicago, pe trei dintre prietenii săi – Sylvester Schiele, comerciant de cărbune, Hiram Shorey, croitor şi Gustavus Loehr, inginer minier – la ceea ce s-a dovedit a fi prima şedinţă a unui club Rotary.În acea primă seară a fost discutată ideea lui Harris de a reuni cei mai buni oameni din toate domeniile şi de a organiza întâlniri periodice în urma cărora să se poată bucura de camaraderia acestora şi să-şi lărgească cercul de cunoştinţe, care să-i ajute şi în viaţa profesională. Ideea lui Harris a prins rădăcini, iar clubul a început să se reunească săptămânal, calitatea de membru putând fi acordată unui singur reprezentant din fiecare profesie.

Întâlnirile au continuat iar obişnuinţa rotirii locului unde acestea se desfăşurau, între diferitele birouri ale membrilor, a dus în cele din urmă la adoptarea pentru club a numelui de Rotary.

Până la sfârşitul anului 1905 clubul Rotary din Chicago ajunsese la 30 de membri, iar rotarienii timpurii au realizat că interesul personal şi prietenia nu erau suficiente pentru a menţine întâlnirile săptămânale ale unui club format din oameni de afaceri extrem de ocupaţi.

Încercarea de a îmbunătăţi vieţile celor mai puţin norocoşi putea fi o motivaţie mult mai puternică. În 1907 a început tradiţia Rotary de a-i servi pe alţii, iar întâiul proiect comunitar a dus la construirea primei spălătorii publice din Chicago.

Popularitatea clubului a început să se raspândească în Statele Unite, cel de-al doilea club Rotary aparând în 1908, în San Francisco şi fiind urmat în scurt timp de multe altele în Seattle, Washington şi New York şi asta doar până la cea dintâi convenţie a cluburilor Rotary, din 1910, convenţie în cadrul căreia Harris a fost ales preşedinte. Primul club format în afara graniţelor Statelor Unite a apărut în acelaşi an, în Winninpeg, Manitoba, în Canada, iar de acolo a mai fost un “mic” pas peste ocean, până la cluburile din Insulele Britanice. Astăzi numărul cluburilor Rotary din lume depaşeşte numărul celor din Statele Unite ale Americii.În 1916, confruntat cu o creştere fără precedent a popularităţii sale în regiuni diverse ale lumii, Rotary a decis organizarea districtuală a cluburilor sale, organizare care se păstrează şi acum. Organizaţia a devenit cu adevărat mondială, depăşind graniţele naţionale, cele de rasă, limbă sau religie, până în 1921 apărând cluburi Rotary pe toate continentele, ceea ce a dus, un an mai târziu, la adoptarea, firească de altfel, a numelui de Rotary International, dedicată menţinerii unor standarde înalte în servicii şi asigurarea integrităţii în viaţa comercială şi profesională.

Al doilea razboi mondial

În timpul celui de-al doilea război mondial multe dintre cluburile Rotary au fost forţate să dispară, în regiunile totalitariste, în timp ce altele luptau din greu să aducă măcar un ajutor de urgenţă victimelor războiului. Privind deja către era postconflictuală, rotarienii au organizat o conferinţă pentru analizarea educaţiei internaţionale si a schimbului cultural, conferinţă care s-a constituit, în 1942, în sursa de insipraţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Rotary a jucat un rol extrem de interesant dar şi important în formarea Organizaţiei Naţiunilor Unite însăşi, prin cei 49 de delegaţi rotarieni care au servit drept consultanţi in cadrul a 29 de delegatii la conferinţa de infiintare din 1945.

In anul 1985 Rotary si-a asumat un rol istoric demarind programul mondial de imunizare a copiilor la poliomelita. Lucrand in parteneriat cu organizatii non-guvernamentale si guverne in cadrul programului Polio Plus, Rotary a reusit sa mobilizeze sute de mii de voluntari si a reusit sa imunizeze peste un milliard de copii din lumea intreaga, contribuind cu peste o jumatate de milliard de dolari la aceasta cauza umanitara.

 

Rotary in noul mileniu

In zilele noastre, Rotary este cea mai mare organizatie internationala din lume, cu un numar de peste 1,2 milioane membrii organizati in peste 32.000 de cluburi in peste 200 de tari.